26 Aralık 2009 Cumartesi

26 ARALIK CUMARTESI Yazd-Kashan






32.Gün
Artık dönüş yolundayız diyebiliriz.Geçtiğimiz yerlerden yine geçmeye başladık.Yarın nereye gidecegimize henüz karar vermiş değiliz.
İran'da son 10 gündür"Kerbela Katliamı"nı anıyorlar.Ülkede yas var diyebiliriz.Her yer siyah bayraklarla dolu,erkekler hep siyah giyiyor(kadınlar zaten karalar bağlamış).Bizim için bu konuyla ilgili "son nokta" ise bugün geldiğimiz şehirdeki sus havuzlarından Kerbela'da akan kanı simgeleyen kırmızı sıvıların akmasıydı.
Bugünün km.si:387
Toplam km:6453





25 ARALIK CUMA Yazd-Chak Chak-Yazd









31.Gün
Zerdüşler'in şehrindeyiz.Bugün onların en önemli tapınaklarından birini ziyaret ettik.Çölün ortasında kayalıkların içinde bir mağara.Ben diyim 100 siz diyin 200 basamak çıktık.Tam mağaranın önüne geldik,bi soluklanalım dedik,üzerimizdeki birkaç kat giysiyi çıkardık,koyucak yer arıyoruz,fotoğraftakı yakışıklı abi mağaraya kilidi basıverdi.Beş basamak daha çıkıcaz,uğruna o kadar yol yaptığımız yeri görücez,ama o mağarayı kilitledi.Öğle tatiliymiş.....Adam saatini göstererek bizden 1 saat 15 dk. kadar beklememizi istiyor.Deniz sinirlendi,çıktığımız merdivenleri gösterdi,bir seyler anlatmaya çalıştı,adam sırtını döndü gitti.Ve biz beklemeye başladık.O sırada 2 çift gelip(muhtemelen halimize acıdılar)ki onlar ziyaretlerini tamamlamış gidiyorlardı bizi aşağıda pikniğe davet ettiler.Gul yuzlu(!)amca 45dk sonra geldi ve toplam 5dk. magaranin icinde kalip asagi indik.On numara kebaplar,bir de nargile.E daha ne olsun...Tesekkür ettik,Yazd'a geri döndük.Bu seferki ziyaret yerimiz ise;Zerdüşler'in ölülerini öylece toprağın üzerine bıraktıkları"Sessizlik Kuleleri".Bu isim bizim çok hoşumuza gitti.Ölülerini gömmüyorlar,yakmıyorlar.Ne toprak kirlensin ne de hava.Öylece kurtlar kuşlar yesin.Eyvallahhh bize uyar.
Akşam ise bizim için dumur olay;hayatımızda ilk defa Kırismisi(Christmas) birkaç Molla ve Avrupalı'yla İran'da kutlamak.Kırismisiniz mübarek olsun,Allah kabul etsin.
Bugünün km.si:230
Toplam km:6066