7 Aralık 2009 Pazartesi

7 ARALIK PAZARTESI Khoy-Orumiyeh






















13.Gun






Motalleb Han Camiine gittik.Bir iki fotograftan sonra otele donup motoru hazirladik.O sirada Deniz in telefonu caldi.Dunku telefoncu abiler"Hava cok soguk bugun gitmeyin.Benim misafirim olun.Hem coluk cocuk sevinir."Kibarca reddetmek zorunda kaldik ama ikna etmek hic kolay olmadi.






Bugun yolda en cok kar yagisina maruz kaldigimiz gundu.Ercan in tavsiyesine uydum.Kislik eldivenlerimin icine bir de ameliyat eldiveni giydim o bile kar etmedi.En son cozum olarak Deniz in poposunun altina koydum.Oh sicacik:)Arabaaaaaaaaa!!!!!






Otele esyalarimizi birakip yemege ciktik.Pizza 81.Deniz "kola" dedi onlar ne renk diye cevap verdiler."Siyah"dedik anlastik.Bir iki cami gorduk,kapali carsi gorduk.Bu sehir bu kadar.Yarin ???




Bugunun km si:143


Toplam km:2460

6 ARALIK PAZAR Dogubeyazit - Khoy (IRAN)

Geçtiler Simurglar ilk kapıdan.Selamladı onları varoluştan beri kıpırtısız dağlar.Varoluştan beri kıpırtısız dağlar,izlerdi gözüpek yolcuları,hüzünle,kıskançlıkla.''Sıcaktı,dostu ateşin kavmi'' dedi Simurg.Vardılar Şems'in diyarına batan güneşle.Selamladı dağlar,kıpırtısızdılar....















12.Gun
Toplam sinir gecisimiz formalitelerle 1 saat surdu.Abiler cok komikti.Hepsi cok samimi,Deniz evraklarla ordan oraya kostururken bana durmadan sorular soruyorlardi.Biri "Turk kardesler gecsinler"diye bagiriyordu.Bir digeri benim pardesumle dalga geciyordu."Artik Iran da kimse bu kadar uzun giymiyor."Cok uzunmus.Herkes bana guldu :pp
Siniri gecer gecmez Maku daki evlere bayildik.Bizim sominelerde kullandigimiz ates tuglasi denilen tuglalardan evlerinin duvarlari oruluydu,temel bloklar da cimento degil celikti.Cok estetik gorunuyordu.
Yol kenarinda baraka gibi bi yerde Adana Kebabi diye bi sey yedik.Biz daha once Adana Kebabi yerine ne yiyormusuz acep dedik.Inanilmaz lezzetli ve guzel kokuluydu.Birer porsiyon daha soyledik.Ha bi de uzerine kitlama sekerli cay.Ordaki adamla Deniz in muhabbeti tam kayitlikti.Niye video kameram yok? :((( Adam soyle diyordu:Kebabinin iki tarafini da pisiriyorsun,sogani iyice kavuruyorsun,ekmegin (bazlama gibi bir sey ) neden sadece bi tarafini pisiriyorsun?Bi diger sorusu da:Muzu bi kere soyuyorsun,portakali bi kere soyuyorsun,bugdayi neden 20 kere soyuyorsun?Ve bu mevzular uzerine 20dk.konustu.Deniz cevaplarini sordugunda da kitabini yazdigini liderlerine sunacagini ilk o serefe o eristikten sonra bizlerin okuyabilecegini soyledi.Haydiii bakaliiiimmm:)))
Khoy da cok temiz ve sicak bi otele geldik.Deniz motoru parkedecek guvenli yeri resepsiyoniste sorarken:"Ha sura gozumun gabagina koy da gorem"dedi.Bi de yol tarifi sorarken doner kavsagi biri "felek" diye isimlendirdi.Konusulan Azeri Turkcesi cok hos.
Iranli olmayan Irancell alamiyormus.Telefoncular bize kendi hatlarini verdiler.Soz verdik ulkeden ayrilmadan geri vericez.Bizi evlerinde agirlamak istediler.Otele gelirken terziye ugradik yasli amcaya"Benim pardesum cok uzun kisaltmak istiyoruz"dedik.Amca"Hindi deel seherde gel"dedi.Sweet.
Aksam yemeginde yine kebab yedik yaninda kozde pismis dometes ve sogan.
Iran da herkes hemserimiz sanki.Herkes gulumseyerek korna caliyor,farlarini yakip sonduruyor.

Bugunun km si:217
Toplam km:2317

5 ARALIK CUMARTESI Van-Dogubeyazit




11.Gun
Bu sabah havuzbasinda kahvalti yaptik.Havuz tamamen buzdu, uzerinde yuruyebilirdin.Soguk mu ne?
Tendurek Gecidinden (2644 m.) gecerken sogugun tanimi bizim icin bir kez daha degisti.Bodrum a dondugumuzde ocak ayinda t-shirtle motora bincez :p Havayla ilgili tek sansimiz ; Agri Dagi yuzunu kolay kolay gostermez derler bizim icinse kocaman gulumsuyordu.Seneye 13 Agustos ta Ismail hoca,esi Deniz,esim Deniz ve ben Agri Dagi na tirmanmayi planliyoruz meteor yagmuru seyretmeye.Galiba ben Kucuk Agri ya , onlar
buyuge.
Dogubeyazit a erken vardik 14:00 gibi.Merkeze yuruyerek gidip hem bas ortusu,pardesu alalim hem de yemek yiyelim dedik.Merkeze yavas yavas yaklastikca butun dukkanlarin kapali oldugunu farkettik ve sokaklarin bos."Allah Allah siesta yapiyorlar galiba " Biraz ilerde meydanda da bir seyler yaniyordu. "Aaa buranin Hidirellezi herhalde "
Bir tane arka sokaklarda acik bakkal gosterdiler. Bakkal dedi ki : "Aciyorum tehdit ediyorlar, kapiyorum mahalleli gelip evden beni aliyor bakkali ac diye. Ben de aciyorum napayim? "
Ekmek arasi helva yaptik otelde.Deniz yemegi ucuza kapatti.
Yarin sinira gidiyoruz.
Bugunun km si : 179
Toplam km : 2100